Groom bij De Stormruiter


Ons lid Ingrid Elgersma was bij de voorstellingen van De Stormruiter een hulp achter de schermen. Op verzoek heeft Ingrid een stukje geschreven met daarin een impressie hoe het er aan toe gaat.

 

Groom backstage “De Stormruiter”

 

In het kader van culturele hoofdstad Leeuwarden is ook de theaterproductie De Stormruiter ontstaan.

Mijn zwager en zusje Jan en Susan Bouwman-Wind hebben hier een grote rol in met de paarden van de Egberdinahoeve uit Nijeveen.

Ingrid v.d. Egberdinahoeve, Egberdina’s Marjet, Atsje v.d. Egberdinahoeve, Egberdina’s Lodewijk, Walt v.d. Egberdinahoeve, Teatske v.d. Egberdinahoeve, Kyra van Bûterheideveld, Harriët (veulen van Marjet), Itske v.d. Polderhoeve (veulen van Atsje), Ymte v.d. Slingenberg, Flore M enOuck fan Hickaerd zijn de 12 paarden die een van de rollen spelen.

De avond begint voor ons om ongeveer 18.30 uur met het poetsen en de manen loshalen van de paarden. Weer een klein stukje vlechten zodat de manen niet vast komen te zitten aan de hoofstellen of tuigen.

Als eerste komt Atsje in actie met opzichter Jelle v.d. Weide onder het zadel, Ingrid (als paard Reina) klaar maken om aan de longe een rondje te doen met Annemaaike Bakker, Minke van Westendorp brengt haar. Ondertussen is Lodewijk ook al aan het warm lopen met Susan voor de droom het stukje met het subtop team. Achter de schermen wordt Ingrid gewisseld met Atsje (Reina) voor het lied van Elke.

Als Jelle v.d. Weide terugkomt op stal dan neemt hij Marjet mee in de lange lijnen. Ingrid is gewisseld en wordt klaar gemaakt voor de harddraverij Erwin Pruim haalt haar op. Zwager Jan gaat met het 2 span Teatske en Kyra voor de Landauer de gedeputeerden rondrijden bij de harddraverij.

De volgende scene is dan de begrafenis. Jan gaat weer met Teatske en Kyra en de gedeputeerden. Annemaaike zit op Atsje (Reina) begeleider Minke. Jelle de Jong zit op Ingrid begeleider Susan, die haar onder tussen heeft verkleed.

Atsje komt terug van de begrafenis en gaat met Jelle v.d. Weide als gerechtsdienaar weer het toneel op bij de scene ‘de nieuwe dijk’. Jan gaat met landauer en kap onderweg maar verliest de kap in de harde wind.  Bij de scene ‘paarden in de nieuwe polder’ komen losse veulens die door middel van touwen worden begeleid door Willem Vogelzang, Susan, Minke en anderen.

In de pauze-act is er de keuring. Hierin doet Jelle v.d. Weide mee met Ingrid, Willem Vogelzang (de Zwijger) met Walt het paard dat de witte vlekken heeft/krijgt. Erwin Pruim met Flore M en Minke met Ymte. Susan begeleid Marjet met veulen Harriët en Fia v.d. Stoep loopt met Atsje en veulen Itske mee in de keuring.

Na de pauze komen Jan en 2 span voor de landauer weer in actie. De paarden Flore en Ouck klaar maken met het bellentuig voor de arrenslee met Erwin. En ook Marjet loopt mee in de arrenslee wedstrijd met Susan aan de leidsels.

Dan als afsluiter nog een rondje door de piste met de landauer en het twee span voor de arrenslee en een enkele keer Lodewijk nog voor het subtop team. Applaus!!

Tussen door al wat paarden weer gevlecht zodat ze weer los kunnen in de box. Alles komt weer terug naar stal, dus weer vlechten en alles opruimen. De paarden worden gevoerd en krijgen en vol kuil net voor de nacht. Voor morgenochtend wordt ook alle voer weer klaargezet. Nog even nazitten op stal en dan naar huis. Ondertussen is het twaalf uur geweest, op naar de volgende dag, etc.…