Voltige Clinic van ’t Prinsepaard met Hellen Engbersen op 6 september 2020


Na een woord van welkom door Hellen en haar leerlingen, welke ons tijdens de clinic zullen begeleiden, lopen we met z’n allen naar de rijhal waar de clinic zal plaatsvinden. Nadat iedereen de sierraden en schoenen af en uit heeft gedaan wordt er gestart met een warming up. Ook het voltige paard Finnegan start met warmlopen aan de longeerlijn. Wanneer iedereen warm en soepel is worden er groepjes gemaakt. Iedere groep start bij een verschillend onderdeel waar je samen met een leerling van ‘t Prinsepaard oefeningen doet ter voorbereiding voor de uitvoering op het paard.

Zo zijn er diverse grondoefeningen waarbij kracht en behendigheid belangrijk zijn. Daarnaast worden er evenwichtsoefeningen gedaan op de bal. En voor de opsprong, de juiste houding en het gebruik van de grepen zijn er twee oefentonnen. Tot slot wordt hetgeen dat geoefend is op de tonnen in praktijk gebracht op het paard. Iedere ronde worden de oefeningen iets moeilijker. In de eerste ronde worden er zit en evenwichtsoefeningen gedaan terwijl het paard in stap is. In de tweede ronde worden weer nieuwe oefeningen gedaan alleen dan terwijl het paard in draf is. Wanneer het al lukt om met een soepele beweging op het paard te komen (gelukkig met een beetje hulp) is het daarna best moeilijk om je evenwicht te bewaren terwijl je op je knieën zit. Iedereen doet het geweldig!

Na een kleine pauze wordt er door de deelnemers toegewerkt naar de slotoefening! Hellen maakt duo’s en samen gaan zij een oefening voorbereiden op de oefentonnen. Wanneer de oefening er goed in zit mogen zij deze op het paard gaan doen. Prachtig om te zien hoe iedereen samenwerkt en na een dik uur oefenen een mooie mini voltige uitvoering kan laten zien!

Tot slot worden we nog getrakteerd op een prachtige voltige show van de ’t Prinsepaard leerlingen! Wanneer jezelf hebt ervaren hoe lastig het is om je evenwicht te bewaren en ook nog oefeningen te doen, heb je des te meer respect voor de acrobatische kunsten die de leerlingen op een dravend en zelfs galopperend paard laten zien.

Het was een zeer geslaagde middag waarbij we als club door Hellen en haar enthousiaste team van  ’t Prinsepaard eens konden kennismaken met de voltigesport! Wie het nog eens wil proberen kan alle informatie vinden op de flyer welke iedere deelnemer heeft meegekregen na afloop.

Iedereen bedankt voor de deelname en gezellige middag!

Karin, Judith, Ymie AC Raerderhimruters